diumenge, 18 de novembre del 2012

Autors i experts recorren el gènere fantàstic a la cultura espanyola

El Grup d'Estudis sobre el Fantàstic de la UAB organitza, entre el 19 i el 21 de novembre, el congrés internacional "Visions del fantàstic a la cultura espanyola contemporània", que tindrà lloc a diferents espais de la Facultat de Filosofia i Lletres. 
 
Aquesta trobada aplegarà destacats experts europeus i americans, així com escriptors i altres professionals, i tractarà sobre el desenvolupament del gènere fantàstic a la narrativa, el teatre, el cinema, la televisió, el còmic i els videojocs. Es vol copsar la presència del fantàstic a les múltiples manifestacions artístiques dels segles XX i XXI.


L'escriptor i membre de la Reial Acadèmia Espanyola José María Merino serà l'encarregat d'obrir el congrés amb la conferència inaugural "Lo fantástico contemporáneo español: una mirada personal". Serà el dilluns, 19 de novembre, a l'auditori de la Facultat. L'obra de Merino, a més, serà analitzada en dues xerrades del congrés dedicades al microrelat fantàstic.

Altres autors també seran alhora objecte d'estudi i ponents. És el cas de David Roas, director del congrés, i de Cristina Fernández Cubas i Fernando Iwasaki, que protagonitzaran sengles blocs de ponències ("L'aixovar funerari de Fernando Iwasaki" i "El fantàstic a Cristina Fernández Cubas") i participaran, a més, a la taula rodona "El fantàstic al conte espanyol actual" (el 21 de novembre a les 18,30 h) i a la lectura de relats fantàstics que tindrà lloc el 20 de novembre, a les 21,30 h, al Café Salambó (C. Torrijos, 51. Barcelona) i que aplegarà també Mercedes Abad, Care Santos, David Roas, Diego Prado, Pablo Martín i Raúl del Valle.

Una altra taula rodona, que s'organitzarà el dia 20 a les 18,30 h, s'ocuparà del fantàstic al cinema espanyol actual i comptarà amb la participació d'Àngel Sala, director del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges; de Jordi Costa, crític de La Vanguardia; i dels professors Xavier Pérez (UPF), Rubén Sánchez (Universidad Rey Juan Carlos) i Iván Gómez (URL).

A més, al llarg dels tres dies del congrés es parlarà d'escriptors com Max Aub, Juan José Millás o Gonzalo Torrente Ballester; d'autors de còmics com Josep Maria Beà o Miguelanxo Prado; i de cineastes com Segundo de Chomón, Luís Buñuel o Nacho Vigalondo. Les nombroses ponències tractaran temes tan variats com les Historias para no dormir de TVE, el vampirisme al cinema espanyol dels anys setanta, el fantàstic a la dramatúrgia o el tractament del gènere a la literatura de la postguerra.

Consulteu aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada