dilluns, 23 d’abril del 2012

GAUDIU D’UNA BONA DIADA, tant si esteu enamorats, com si compreu un llibre o regaleu roses

Avui 23 d’abril, és Sant Jordi, patró de Catalunya, personatge a cavall entre la realitat i la llegenda.

La tradició diu que va ser un màrtir cristià que havia nascut a la Capadòcia entre els anys 275 i 280, fill d’una família de la noblesa rural i que va morir el 23 d’abril de 303 possiblement a Palestina.

A Sant Jordi se li han atribuït fets llegendaris com el de l’alliberament de la princesa de les urpes del drac a la vila de Montblanc.A Catalunya es remunta el seu culte al segle X. A l’any 1022, l’abat Oliva va erigir un altar a Ripoll en honor seu.

Al segle XV ja es celebrava la festa de Sant Jordi al Palau de la Generalitat coincidint amb la fira de les roses que es feia al pati. Sant Jordi és patró de Catalunya des de principis del segle XIX.

La tradició: Per Sant Jordi, una rosa i un llibre

Sant Jordi és el patró dels enamorats a Catalunya en record a la gesta del sant en salvar a la princesa del drac. La tradició de regalar una rosa a la noia que s’estima sembla que es remunta al segle XV amb la “Fira dels Enamorats” que es celebrava a Barcelona. El que si és cert és que en aquest mateix segle, es regalava una rosa a totes les noies que assistien a la missa que es celebrava a la capella dedicada a Sant Jordi en el Palau de la Generalitat.

Altres diuen que per festejar el Sant, a Barcelona, la noblesa celebrava al Born, torneigs, justes i altres jocs d’armes, i on les dames eren obsequiades amb roses i flors. El costum d’obsequiar a l’estimada amb una rosa es va anar estenent fins arribar a ser com coneixem en l’actualitat.

D’altra banda el 23 d’abril coincideix amb la festa del “Dia del Llibre”. Aquesta festa va començar a celebrar-se el 7 d’octubre de 1926, a instàncies de l’escriptor i editor valencià afincat a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona, per commemorar el naixement de Cervantes. El president del govern espanyol, Primo de Rivera, ho va acceptar i el Rei Alfons XIII va firmar el decret instituint la “Festa del Llibre Espanyol”. A l’any 1930 es va traslladar al dia 23 d’abril, data de la mort de Cervantes. Al 1995, la Unesco declarar aquesta data, en què també varen morir William Shakespeare i Josep Pla, “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”.
 
Juani
 
 

2 comentaris:

  1. Felicitats per l'entrada tan completa que ens has fet! Bona Diada de Sant Jordi i que no ploguiiii!

    ResponElimina